Published 2009-01-02, originally published at old blog

WOW!

Syns det er rimelig å begynne med dette ord, når jeg ser hvor lenge det er siden jeg skrev noe sist. Bortimot 4 måneder. Denne bloggen har vel blitt kategorisert som død av mange (eller få, ettersom det ikke er så mange som følger med her likevel=)). Men om det en annen gang, nok innlegg har blitt skrevet om skrivetørken som oppstår hos alle iblant.

Jeg vil skrive noen om ord om mine internettvaner, da vennene mine har gitt meg inntrykk om at jeg bruker veldig mye tid på internett.

Noe som er helt riktig=)

Det henger nok sammen med det faktum at jeg elsker å ta til meg informasjon. Og da er det vel rett og rimelig at man henger mye på internett, hvor informasjon flyter fritt (for nå iallefall).

Jeg skriver “ta til meg informasjon”, og bruker ikke ordet kunnskap, fordi jeg for å være helt ærlig leser mye uinteressant i løpet av en dag, sett fra et utdanningsperspektiv (eller snarere, informasjon som ikke nødvendigvis har praktisk relevans). Det er informasjon jeg liker, og ønsker å lese mer av. Det er alt fra I Can Has Cheezburger til Undreverset, Failblog til Muslimen (nettsider jeg liker godt, så jeg håper de kan unnskylde namedroppingen=)).

Men det er ikke nettsidene jeg romstrerer som er kilde til dagens skriveri. Det er verktøyene jeg bruker for å finne, gjennomgå og lagre nettsidene som jeg ønsker å ta for meg.

Jeg bruker primært Firefox som nettleser, så ønsker du å prøve ut tipsene mine, anbefaler jeg deg å ta det i bruk. Grunnen til at jeg har valgt Firefox, og ikke Safari (jeg sitter primært på min macbook), eller Internet Explorer (trenger vel ikke forklare meg her), er muligheten til utvidelser.

Få tak i informasjon

Enhver bruk av nettleseren starter som regel med startsiden iGoogle. Allerede her er det mange kilder til ny informasjon, da jeg abonnerer på flere rss-feeds som er plassert her. Et raskt blikk avslører om det er noe nytt som interesserer meg fra hyppig oppdaterte nyhetssider. Som regel gidder jeg ikke lese stort av disse sidene, da nyhetssider som ofte gir ut nye artikler spyr ut de samme nyhetene igjen og igjen, og gjerne fra de samme kildene.

Innen jeg er ferdig med overblikket, så har GMail Notifier sett om jeg har mottatt mail, og turen går dit om noe skulle være nytt. Jeg har lagt av meg bruken av Mail.app for nå (eller andre desktop-klienter for den saks skyld), da jeg opplevde at jeg var for flittig/pliktoppfyllende til å la en mail stå ubesvart om jeg hørte “plingen” fra datamaskinen. Ved at mail kun kan nås gjennom nettleseren, begrenser jeg trangen til prokrastinering iallefall noe.

Etter nye mail er gjennomgått, går turen videre til Google Reader, min utvalgte rss-agregator. Det er her jeg primært får ny informasjon fra, da alt av oppdateringer rundt om på nettsider jeg følger med på, dukker opp her. Jeg vet ikke hvor ille statistikken min er, da jeg ikke har sjekket opp mot andre, men per dags dato har jeg 107 abonnementer, og for de siste 30 dagene har jeg lest over 2000 oppdateringer. Og det inkluderer en periode med eksamen og julefeiring.

Prosessere informasjon

Med en slik lesemengde på dørstokken trengs det en form for administrering av informasjonen. Etter en del feiltrinn, har jeg endt opp med ReadItLaterList, som enkelt lar deg legge lenker og nettsider til en liste merket “Les senere”. Utvidelsen lar seg også integrere med Google Reader, med andre ord perfekt for mitt bruk. Gjør man seg den lille ekstra ulagen med å lære seg hurtigtastene i tillegg, så har man et meget godt verktøy for å kunne legge artikler til side for å lese dem når man har tid (noe som er veldig greit i lesingen av f.eks. artikler fra A List Apart, som krever tid). Eneste klagen jeg har er at de to mest brukte knappene, alt+w og alt+p, ligger ganske langt fra hverandre.

Lagre informasjon

Også her er det et godt utvalg med løsninger, to er under prøving nå; Operator, som er et verktøy for å ta i bruk løsninger i semantiske nettsider (dessverre er det særdeles få som bruker det nå); og Zotero, som er et mer vitenskapelig verktøy for innsamling av informasjon. Disse tar for seg vidt forskjellige deler av informasjon på nettsider, men ingen av dem har for meg gjort seg spesielt gjeldende enda.

Verktøyet som jeg derimot bruker hele tiden er Delicious Bookmarks, som er et enkelt verktøy opp mot Delicious sin sosiale bokmerkingstjeneste. Her lagrer jeg alle nettsider jeg syns er interessante, og som jeg tror jeg kan få bruk for/ha lyst til å se på igjen senere. Det tagging-baserte systemet er like enkelt og effektivt som det er genialt.

Filtrere informasjon

Når man besøker de samme nettsidene igjen og igjen, er det mye støyende elementer som reklame, svære grafikkbannere, og andre uinteressante ting som jeg liker å filtrere vekk. Jeg innser at reklame er et viktig verktøy for mange nettsider for å kunne gjøre det de gjør, men jeg orker rett og slett ikke tunge og kjedelige reklameelementer gjøre nettopplevelsen min tregere.

Adblock to the rescue. Bruker du Firefox og ikke har Adblock enda, er det bare å få det ned. Det meste av nettsurfing er deiligere etter at Adblock får gjort magien sin.

I det siste har jeg også fått sansen for Stylish, en utvidelse som enkelt lar deg redigere stilarket til sidene du besøker. Da dette krever noe kunnskap i css, er det derimot ikke for alle å bruke.

Nevneverdige tillegg

Som du kanskje har skjønt, så får jeg som regel tilfredstilt mitt jag for informasjon i løpet av en dag. Som regel er ReadItLater-listen min fullere enn det som bra er, men skulle jeg komme meg til bunns, og fortsatt ha lyst på mer informasjon, så er StumbleUpon en fantastisk tjeneste. Jeg har skrevet om tjenesten mange ganger før, og er du nysgjerrig er det bare å ta turen, du skjønner fort konseptet.

Selvfølgelig, den beste måten å få informasjon ellers er tips fra venner og bekjente, så nå satser jeg på at kommentarene mine fylles med tips og kritikk av ting jeg har glemt å inkludere=)

Og for ikke å glemme: Godt Nytt År alle sammen!=D

Written by Arne Hassel