Published 2007-03-19, originally published at old blog

StumbleUpon er et konsept hvor du “snubler” (surfer er kanskje et bedre uttrykk) gjennom nettsider som har fått god kritikk og som matcher et sett med kriterier for interesse som du har gitt til SU. Om du bruker IE eller Firefox er denne løsningen gjort utrolig enkel ved at du installerer en toolbar (verktøy-linje?) hvor du kan trykke på en knapp for å foreta snublinga. For en tid tilbake utvidet SU snuble-knappen sin slik at du enkelt kunne snuble gjennom sider med spesifikt innhold (alle, sider anbefalt av venner, nyheter, bilder og film).

Det er sistnevnte utvidelse jeg benyttet meg av da jeg snublet over Reporters Blow Whistle on FOX News. Klippet er i utgangspunktet lagt ut på YouTube og er en del av en dokumentaren The Corporation (2003). Innholdet i denne filmsnutten tar for seg hvordan to journalister systematisk ble motarbeidet av FOX News Corporation (FNC) etter at de hadde produsert et innslag til sin dokumentar-serie The Investigators. Innslaget tok for seg et tilskudd som bønder injiserte i kuer for å produsere melk. Det viste seg at tilskuddet hadde hatt en mistenkelig rask kontroll av de føderale instansene i statene. Senere viste det seg, etter at tilskuddet prøvde å gå gjennom samme instanser i Canada, at tilskuddet hadde sideprodukter som kunne være skadelig for mennesker. Monsanto Corporation, produsentene av tilskuddet, var lite interessert i at dette skulle bli noen stor sak, og innslaget til journalistene var ikke noe de kunne ha noe av.

Saken fram til nå er ganske rett fram. Men det er her melken virkelig begynner å bli sur (no pun intended). FNC mottar et par fakser fra Monsanto og bestemmer seg for å drepe historien til journalistene. Dette vil ikke journalistene ha noe av, noe FNC svarer med å true dem. Da de skjønner at trusler ikke vil funke, prøver de å bestikke dem istedet. Dette fungerer heller ikke, og FNC svarer at greit, de skal la historien bli vist på TV. Men innslaget må redigeres før sending, noe journalistene skal få gjøre sammen med FNCs og Monsantos advokater. Det endte med at innslaget ble omskrevet 83 ganger!

Til slutt går journalistene ut av FNC og går til sak. Utfallet av rettsaken er at man finner ut at det faktisk ikke står noe sted i de amerikanske lovene at det er ulovlig av media å lyve for folket. Dette er for meg helt uhørt og utrolig. I et land som skryter på seg fraser som “Land of the Free” er det tillatt for nyhetsorganisasjoner å manipulere nyheter på en slik måte at det tilfredsstiller pengetunge og pengegriske konsern. Det står plutselig klart for meg at ikke alle de amerikanerne jeg har sett på med store øyne og tenkt “j****a inngrodde rednecks” ikke nødvendigvis er så idiotiske. Iallefall ikke med vilje. De er ofre for interesser som ønsker å manipulere større menneskemengder til å tro hva de tror. De vet rett og slett ikke bedre.

Selvfølgelig, et utsagn som dette skulle i sin tur krevd en prosess av selvgranskning (hva legger jeg til grunn for at jeg har rett?). Men nå er det snart leggetid for meg, jeg har en oppgave å levere om fire dager. Jeg kunne lagret teksten og skrevet ferdig en annen gang, men føler at dette er noe som må komme ut i nuet, at dette er noe som er viktig for meg å få ut nå. Så får jeg heller komme med selvgranskningen senere, evt. rette opp meg selv.

Written by Arne Hassel