Published 2008-03-08, originally published at old blog

Slashdot fronter i dag artikkelen Norwegian Broadcaster Evaluates BitTorrent Distribution Costs, som omhandler NRKs bruk av torrent-teknologi, og deres evaluering av denne distribusjonsmetoden i forhold til den tradisjonelle, som krever mye mer båndbredde fra deres servere. Artikkelen sier at kostnadene deres gikk fra 41.000 NOK til rundt 1.700 NOK. Fantastisk! Det er godt å se torrent-teknologien komme i det gode selskap med store mediekonsern som NRK.

Med dette som utgangspunkt begynte jeg å sjekke ut hva NRK hadde å tilby. Førstevalget var Lars Monsens Nordkalotten 365, som var programmet NRK prøvde ut teknologien med. Første gledelige oppdagelse var å se NRKs bruk av rss, slik at jeg kunne abonnere på serien. Den andre var å se hvordan denne abonnementstråden utfoldet seg på Miro, en rss-agregator for medieklipp, som jeg har brukt til å se forelesninger fra TED. Men om man ikke liker den klienten, kan man gjennom denne siden laste ned episodene hver for seg gjennom hver sine torrent-filer.

Den første episoden av god kvalitet gikk veldig raskt å laste ned, og etter det jeg har sett til nå (bare skummet gjennom), så er dette meget lovende. Videre har jeg gått en del gjennom NRKbeta, som er nettsiden NRK la ut episodene på, og deres plattform for å prøve ut forskjellige teknologiløsninger, og konstaterer at dette er spennende og et steg i riktig retning av NRK. Håpet mitt er at deres “oppdagelse” vil oppfordre andre tv-selskaper til å legge ut deres materiale. Men jeg er redd for at det vil ta lang tid før det skjer, grunnet rettigheter og i utgangspunktet manglende lønnsomhet.

Written by Arne Hassel