Published 2007-04-27, originally published at old blog

Jeg hadde egentlig tenkt at neste post skulle bli en ny bokomtale, men det som ploppet ned i min rss-aggregator i kveld ble for meg en liten tankevekker. Googles offisielle blogg hadde en oppdatering som omhandlet Authors@Google, et konsept der Google presenterer mange av presentasjonene som blir holdt hos Google. Da jeg klikket på lenken fra rss-posten, kunne jeg ikke la vær å legge merke til adressen jeg klikket meg inn på: google.com/talks/authors. Smak på ordet: Google Talks. Mmm, like.

Grunnen til at jeg liker dette navnet så godt er selvfølgelig på grunn av dens likhet med konseptet TED Talks. Dem som har lest mine tidligere poster har garantert lest og forhåpentligvis utforsket konseptet. TED (Technology, Entertainment, Design) er en årlig konferanse som tar for seg mennesker med en idé, evne eller et produkt som fortjener å vises. For meg har dette konseptet, som nylig fikk prioritering på TEDs nettsider, formodet seg som noe helt vidunderlig. Mennesker, som du og meg, som har noe helt unikt å dele med oss.

I mine øyne er denne måten å dele informasjon på et nødvendig bidrag til internett som informator, som i lange tider har virket umenneskeliggjort. Mennesker deler sine liv med oss gjennom språk, motoriske evner og oppfinnelser, og jeg får litt av samme stemninga som når jeg sitter overfor et menneske og bare vil lytte, lytte til ordene, ordene som bærer så mye visdom i seg. For meg har språket og det visuelle har fått sin rettferdiggjørelse på internett gjennom tjenester som TED Talks og nå Google Talks.

Ok, jeg får komme med en liten rettelse. Google Talks er ikke noe offisielt konsept fra Google. Mest trolig er nok dette for å ikke forvirre brukerne med tanke på Google Talk, som er Googles IM-tjeneste. Konseptets navn er vitterlig Authors@Google, og ligger som en bruker på YouTube. Navnet i seg selv er godt, kanskje noe nerdete, men jeg syns konseptet fortjener mer enn et slags subdomene til YouTube eller Google Video. Kom igjen Google, gjør TEDs bruk av Talks (hvis magi ligger i subjektivets pluralisme (talks = presentasjoner) og verbets intransitivitet (talks = snakker)) til en trend, en trend hvor menneskers presentasjoner står i sentrum.

Jeg ler av dem som aldri trodde jeg skulle bruke ord som intransitivitet=) Og for all del, har jeg brukt ordet feil, si ifra.

Ellers, er det noen som vet om andre nettsider hvor videoopptak av folks presentasjoner av idéer, evner og oppfinnelser ligger som kanaler? Altså egne områder designet for presentasjoners formål. Og presentasjonens omgivelser trenger ikke å ha noe å si, om det er presentasjonen i seg selv eller i sammenheng med en debatt.

Til slutt, presentasjonen som jeg fikk etter å ha trykket gjennom rss-posten var den til Strobe Talbott, hovedsekretæren til Bill Clintons Utenriksminister (beste jeg fikk oversatt fra Deputy Secretary of State; igjen, korriger meg om jeg har feil). Absolutt verdt en titt, for dem som har tid.

Written by Arne Hassel