Published 2008-03-23, originally published at old blog

Dem som kjenner meg vet at jeg er en stor fan av Civilization. Denne serien med spill vil noen påstå kjører det samme konseptet om og om igjen, til den grad at det blir lite nytt under solen når nye utgivelser slippes. Jeg syns hvert spill leverer såpass forskjellige spillopplevelser at de står alle godt plantet på egne bein. Og nå kommer det en ny utgivelse av spillet, Civilization Revolution. Spillet er designet for konsoller, og vil utgis til XBox 360, PS3 og Nintendo DS, og er dermed det første i rekken som ikke utgis til pc i det hele tatt. Jeg hever mitt øyebryn, tenker “javel”, og avventer spent resultatet.

Jeg er i utgangspunktet skeptisk til en Civilization-utgivelse som ikke baserer seg på pc-systemets muligheter, på grunnlag av to ting:

  • Spillet er for omfattende til å nøye seg med konsollenes kontrollmuligheter
    Når man spiller Civilization blir det fort til at man gjør ting mange ganger (som f.eks. får arbeidere til å lage vei fra a til b). Antallet funksjoner tilgjengelig er i mange tilfeller flere enn hva kontrollene kan tilby av knapper, og dette gjør at det å få den fulle kontrollen over spillet blir vanskeligere
  • Konsoller gjør muligheten for modding vanskelig
    Det jeg liker best med den nyeste utgivelsen av Civilization, den fjerde (hvis man ser vekk fra sidespor som Call to Power-spillene), er muligheten for å spillere til å lage sine egne modifikasjoner til spillet og dele disse med andre.

Når dette er sagt, så har jeg troen på at Sid Meier klarer å forsere disse utfordringene med stil. Det kan f.eks. tenkes en skraping av funksjonaliteter til fordel for et enklere gameplay, og at iallefall XBox 360- og PS3-versjonen kan åpne for modifikasjoner.

Hvordan det til slutt blir har jeg lite kunnskap om, så før jeg har fått det mellom mine hender får jeg følge med den offisielle nettsiden og en og annen civilization-fanside.

Written by Arne Hassel